A szemlélet- és gyakorlatváltást támogató programok jellemzői és jelentősége a pályakezdés idején – pályakezdő testnevelő tanárok reflexiói a MIP-NPET programról - H. Ekler, Judit; Szivák, Judit; Némethné Tóth, Orsolya; Koltai, Miklós (Pedagógusképzés, 2022)
A kezdő pedagógusok pályán maradását alapvetően befolyásolja az első évek iskolában szerzett tapasztalatai mellett a pályakezdőként kapott szakmai támogatás. Tanulmányunkban áttekintést nyújtunk a testnevelő tanárokat támogató legjelentősebb szakmódszertani programokról. Részletesen bemutatjuk az elmúlt két évben lebonyolított „Pályakezdő testnevelő tanárok módszertani mentorprogram”-jának ideológiáját, programját, és a résztvevő tanárok tapasztalatait saját reflexióik alapján. Célunk bemutatni a program, a pályakezdők szakmai fejlődésére legjobban ható elemeit és javaslatokat megfogalmazni a mentorálásukhoz.