Miért nincs Magyarországon pedagógia doktori (Ed.D.) fokozat? - Bárdos, Jenő (Pedagógusképzés, 2011)
A közelmúlt magyar doktori fokozatainak bemutatását követően a szerző ismerteti a Magyarországon ismeretlen, de Angliában és az Egyesült Államokban egyre népszerűbb, a Ph.D.-val egyenértékűnek elfogadott Ed.D. (Educationis Doctor) tudományos fokozat lényeges vonásait. Feltételezhető, hogy a Magyarországon megvédett több mint 500 neveléstudományi doktori dolgozat jelentős része inkább a Pedagógia Doktora fokozat kritériumainak felel meg. A profiltisztítás érdekében célszerű Pedagógiai Doktori Iskolákat létrehozni, akár önállóan, akár már működő Ph.D. Doktori Iskolák keretein belül. Az oktatás és nevelés, a nevelésügyi menedzsment és minőségbiztosítás világában számos olyan célcsoport létezik, amelynek jelöltjei fokozatszerzésükkel nem csak megkönnyítenék saját karrier-lehetőségeiket és az emberi erőforrás-gazdálkodást, hanem jelentős mértékben növelhetnék a tudományos kutatás minőségét és tekintélyét a pedagógia világának minden területén.