Gondolatok az egységes tanárképzés történetéből - Kardos, József (Pedagógusképzés, 2011)
Az 1945 utáni oktatástörténet többször visszatérő problémájának, a pedagógusképzésneks ezen belül az egységes tanárképzés alakulásának sajátosságait, fő állomásait tekinti át a tanulmány. Bemutatja azokat a politikai és állami dokumentumokat, amelyek meghatározták a pedagógusképzés alakulását, ezzel párhuzamosan képet ad a politika és az oktatásirányítás kapcsolatáról, a közvetlen pártirányításról, a helyi érdekek szerepéről.