A rendszer hálózatra váltása – a tanulási környezet gyökeres átalakítása - Gyarmathy, Éva (Pedagógusképzés, 2026)
A 21. század technológiai és társadalmi átalakulásai gyökeresen megváltoztatták az emberi kommunikáció, tanulás és tudásmegosztás dinamikáját. A korábbi rendszerszemléletű megközelítést mára a hálózati paradigma váltja fel, amely nem hierarchikus, hanem rugalmas, sokszempontú és önszerveződő struktúrákat helyez előtérbe. A digitális korszak új kihívásai – mint a mesterséges intelligencia, a blokklánc és a mindent átható konnektivitás – átrendezik az oktatás alapjait, így a tanuláselméleti modellek (behaviorizmus, kognitivizmus, konstruktivizmus, humanizmus, konnektivizmus) is hálózatszerű struktúrában értelmezhetők. Nem újabb domináns paradigma kialakítása a cél, hanem a meglévők integrálása egy rugalmas, adaptív és interdiszciplináris tanulási ökoszisztémába. A tanulmány kritikai képet fest a jelenlegi oktatási gyakorlatról, és a tanulás természetesebb, hálózatalapú megközelítése mellett érvel, amely képes reagálni akár a poszthumán társadalmak komplexitására és gyorsan változó környezetére is.