Metaanalízisek metaanalízisei – lehetőség vagy zsákutca? - Csíkos, Csaba (Neveléstudomány | Oktatás – Kutatás – Innováció, 2026)
Írásunk arról a tudománytörténeti fejleményről szól, amelyet az utóbbi tíz évben azonosítottunk, és amely egyre intenzívebben jelen van a publikációs színtérben, és a jelenség a neveléstudományt is elérte. Korunkban a metaanalízisek száma elérte azt a mennyiséget, amely szinte természetszerűleg adta a metaanalízisekre vonatkozó metaanalízisek lehetőségét. Tanulmányunkban tendenciákat vázolunk föl, dilemmákat és javaslatokat fogalmazunk meg arra vonatkozóan, hogy a neveléstudomány fejlődésére és a hasznosítható kutatási eredményekre vonatkozóan mit jelenthet a metaanalízisek metaanalíziseinek megjelenése.