A budai tanítóképző tanárait és altisztjét érintő igazolási, B-listázási és népbírósági eljárások: I. rész „A Padányi-Frank-ügy” - Donáth, Péter (Neveléstudomány | Oktatás – Kutatás – Innováció, 2023)
A magyarországi radikális rendszerváltozások során 1919-1921-ben majd 1945-1948-ban sokszor előfordult, hogy az előző rezsimben prominens, vezető állású pedagógusokat igazolási eljárások, B-listázások, büntető bírósági eljárások során megbélyegezték, pályájukról eltávolították. Ez részben az új hatalom, részben az illető kollégáinak kezdeményezésére történt. A Neveléstudomány két egymást követő számában közlésre kerülő dokumentatív elbeszélés a budai képző tanárai és tanítói ellen 1945-1946-ban folytatott eljárásokat tekinti át. Az első részben Padányi-Frank Antal budai tanítóképző igazgatónak, a képzős tanárok szakmai szervezete elnökének eltávolítását, megveretését, fogságait, elítélésének folyamatát idézi fel. Az első rész az előzmények ismertetése mellett az igazolási eljárás, rendőrségi feljelentés, a fizikai bántalmazás és fogságba vetés a népügyészségi és népbírósági eljárás dokumentumaival, a vád is védelem által felsorakoztatott tanúk állításaival, a vád bizonyítékaival foglalkozik. Mindkét rész nagy figyelmet szentel a folyamat mechanizmusaira, s a benne részt vevő pedagógusok, diákok szerepére, s a régi rendszer kedvencéből meghurcolt vádlottá lett igazgató úr drámájára.