Kálvin jogtörténeti vívmányai az Institutio-n keresztül

Szerzők

  • Nóra Csevár

DOI:

https://doi.org/10.59558/jesz.2023.2.101

Kulcsszavak:

Kálvin János, Institutio, alkotmányjog, jogtörténeti vívmányok, alkotmányos egyházjog, kálvini kormányzás és államforma

Absztrakt

A kálvini gondolatok újszerűsége érzékeltetésének érdekében szükségszerű a történelmi előzmények bemutatása az egyházalkotmánytan vonatkozásában.

A reformáció másodgenerációs nagy alakját, Kálvint, a kálvini jogot és annak hatását nem csak az általános alapelvek, illetve azok érvényesülésének szintjén vizsgáltam, hanem azt is elemeztem, hogy ténylegesen közvetlenül hogyan hatott a nyugat-európai országokra. Nem országokra történő lebontásban vizsgálom jelen tanulmányomban a közvetlen hatást, hanem annak bemutatására kívánok kísérletet tenni, hogy az Institutio mint egyházalkotmány miként hathatott a későbbi polgári kormányzatok kialakulására, mennyiben segítette elő a demokratikus eszmék és forradalmi szabadságharcok létrejöttét.

Kálvin és követőinek köszönhetően, később a kálvinizmus segítségével változott meg az államok szervezete, az államnak az egyházhoz fűződő viszonyrendszere és az azzal összefüggő politikai álláspontok. Korszakát meghaladó jogi gondolkodásmódja számos mozgalmat, forradalmat indított el és rendezte át a politikai berendezkedést, a jogrendszereket, valamint alakította át az egyházi jogot és az alkotmányjogot, azok viszonyát.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-07-06

Folyóirat szám

Rovat

Szemle