A poldernederlands holland nyelvváltozat társadalmi megítélése - Berg, Lexa Lora (Initium, 2021)
Jelen dolgozatom Renée van Bezooijen és Rob van den Berg 2001-es, a poldernederlands holland nyelvváltozat társadalmi megítéléséről szóló kutatásának a follow-up researche. Teljesülni látszik az a hipotézis, hogy a korábbi kutatásokban felismerhető tendencia, miszerint a poldernederlands egyre elfogadottabbá válik, ma is folytatódik. A férfiak és nők véleménye közti különbség eltűnt, de a fiatalok (főleg a 18–25 év közöttiek) valamennyivel még mindig pozitívabban ítélik meg a poldernederlands nyelvváltozatot. A kutatás alapján kijelenthető, hogy a poldernederlands és a sztenderd holland nyelvváltozat megítélése már nem különbözik nagyban egymástól. Dit is een vervolgonderzoek op dat van Renée van Bezooijen en Rob van den Berg uit 2001 naar de sociale perceptie van het Poldernederlands. De hypothese dat de tendens dat het Poldernederlands steeds positiever wordt beoordeeld, die in vorige onderzoeken herkenbaar is, zich zou voortzetten, werd bevestigd. Uit het onderzoek bleek dat het verschil tussen de perceptie van mannen en vrouwen verdwenen is maar dat jongeren (vooral die tussen 18 25) nog steeds een ietwat positievere perceptie hebben van het Poldernederlands. O.b.v. het onderzoek kan worden vastgesteld dat de perceptie van het Standaardnederlands en het Poldernederlands niet veel meer van elkaar verschillen.