A MAGYAR VÁROSSÁ NYILVÁNÍTÁSI FOLYAMAT SZAKMAI MEGÍTÉLÉSE AZ EZREDFORDULÓ UTÁNI HONI GEOGRÁFIÁBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL KOCSIS ZSOLT MUNKÁSSÁGÁRA

Szerzők

  • Sándor Németh

Absztrakt

A tanulmány célja, hogy a hazánkban nem csak a vonatkozó tudományok - társadalomföldrajz, a település- vagy éppen a közigazgatás-tudomány -, hanem az aktuálpolitikai érdeklődés homlokterében is álló várossá nyilvánításokkal kapcsolatos geográfiai nézeteket, szakmai álláspontokat foglalja össze. Azért csak a földrajzi szemléletű értékeléseket, mert egyrészt ezeknek önmagában is könyvtárnyi irodalma van, másrészt pedig e rövid értekezés emléket kíván állítani a tragikusan korán elhunyt Kocsis Zsolt geográfus ebben a témában (is) kifejtett munkásságának.

A vizsgálat csak a magyar földrajztudomány jeles képviselőinek várossá nyilvánítási kérdésekben történt jelesebb megnyilvánulásainak ezredforduló után megjelent darabjait foglalja össze. Ennek az indoka, hogy a rendszerváltás évét nem számítva a 2000-es években volt a legnagyobb mértékű és egyúttal tartós a várossá nyilvánítási hullám, és ekkor került igazán a honi társadalomföldrajzi kutatások, tanulmányok kedvelt témájává ez a folyamat.

E tanulmány keretei között nem vállalkozhatunk arra, hogy valamennyi várossá nyilvánítással kapcsolatos vitát, megnyilvánulást, érvet ismertessünk, ezért inkább csak néhány - egészen pontosan három - olyan szakmai vitafórum összefoglalását tesszük közzé, ahol Kocsis Zsolt is kifejtette álláspontját. Ilyen többek közt a Tér és Társadalom folyóirat, amelyben az 1990-es évek derekától néha-néha a felszínre bukkanó búvópatakként vonul végig a téma. A másik a Területi Statisztika szakmai periodika, ahol a szintén elhunyt Tóth József professzor 2008 tavaszán közzé tett vitairata nyomán (Tóth 2008/a) a következő számokban 11 szerző 10 tanulmányban reflektált. A harmadik jelentős fórum Nyugat-magyarországi Egyetem (korábban Berzsenyi Dániel Főiskola) Társadalomföldrajz Tanszéke - és ott többek közt Kocsis Zsolt - által 2004 óta szervezett Településföldrajzi konferenciák, amelyeken rendre felbukkant a kérdéskör, és az előadások nyomtatott változatát tartalmazó konferenciakötetekben, majd 2012-től a tanszék gondozásában megjelenő Településföldrajzi Tanulmányok folyóiratban újraolvashatók az ott elhangzott szakmai álláspontok, vélemények, amelyek így együtt véleményünk szerint egy széles keresztmetszetet adnak a témáról. 

##submission.downloads##

Megjelent

2022-01-10

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek