Tudomány és oktatás a digitális korban

A felsőoktatási könyvtárak stratégiai fejlesztési irányai 2018–2023

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.21862/HagyKihiv_2018.17

Absztrakt

A magyar felsőoktatási könyvtárak felvázolták azokat a fejlesztési irányokat és tennivalókat, amelyek a következő néhány évben leginkább szolgálják a magyar felsőoktatás és tudományos kutatás támogatását. Az alapértékek, a küldetés és a jövőkép megfogalmazása után különféle technikákkal végzett helyzetelemzés és a kormány által elfogadott nemzeti stratégiák számbavétele alapján történt meg a fejlesztés kulcsterületeinek kijelölése. Ezek a következők: • a digitalizálást és a nemzeti kulturális örökség megőrzését is magában foglaló gyűjteményépítés, • a nemzetközi hálózatokba beágyazott magyar tudomány támogatása, • a felsőfokú oktatás és a hallgatói eredményesség előmozdítása. Mindez a humánerőforrás fejlesztésével, korszerű vezetési és szervezeti kultúra kialakításával, tudatos kommunikáció és minőségmenedzsment révén érhető el, az egymással és más érintettekkel kiépített partneri együttműködés, a fenntartóval folytatott párbeszéd és visszacsatolás, illetve a stabil és egyenletes jogi és finanszírozási környezet megléte esetén.

Hungarian academic libraries outlined the strategic directions and objectives that best support the evolving needs of Hungarian higher education and scholarly research. After defining the core values, mission and vision of libraries, they performed an internal and external environmental analysis to help identify the strategic priorities and key areas for actions: • Collection development including collaborative digitisation and the preservation of the national cultural heritage. • Research support in an increasingly international and networked research landscape. • Enhancing educational goals and student success. To achieve these objectives a highly-skilled and diverse library workforce is needed. Showing leadership, promoting an open and innovative organisational culture and rewarding high quality performance will help academic libraries remain relevant. A solid legal and financial environment, partnership and collaboration with all stake holders are key to success.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

##submission.downloads##

Megjelent

2019-10-07

Hogyan kell idézni

Nagy, Z. (2019). Tudomány és oktatás a digitális korban: A felsőoktatási könyvtárak stratégiai fejlesztési irányai 2018–2023. Hagyományok és kihívások, 17–26. https://doi.org/10.21862/HagyKihiv_2018.17

Folyóirat szám

Rovat

A felsőoktatási könyvtárak stratégiai, fejlesztési irányai