Gyógypedagógiai tanácsadás és gyógypedagógiai konzultáció - Billédi, Katalin (Gyógypedagógiai Szemle, 2020)
A tanulmány elsődlegesen a tanácsadás és konzultáció fogalmi tisztázását tűzte ki célul, amelyet a gyógypedagógia területéhez kapcsolva mutat be. Wiegersma modellje segítségével világosabb határ húzható a tanácsadás és konzultáció fogalma közé. A fogalmi pontosítás eredményeként jobban megértjük a segítő helyzeteket, kapcsolatokat, kommunikációt és kompetenciákat. Mindez pedig a gyógypedagógiai tevékenységek, a gyógypedagógiai tanácsadás és konzultáció támaszaként is szolgál. A segítő kapcsolat alakítása során a gyógypedagógia területén különös figyelemmel kell lenni a fogyatékos személyek és családtagjaik jellemzőire, igényeire. Az alapvető kommunikációs készségek elsajátítása biztos alapot jelent a gyógypedagógus számára a segítő beszélgetés lefolytatásához. Kulcsszavak: gyógypedagógiai tanácsadás, gyógypedagógiai konzultáció