Online, bikronikus pedagógus továbbképzés a gyakorlatban a közösségfejlesztés támogatására - Horváth, Endre; Herbainé Szekeres, Erika; Szekeres, Ágota (Gyógypedagógiai Szemle, 2023)
2020-ban kezdtük meg a „Tervezett közösségfejlesztés módszertani alapjai a köznevelésben, óvodás és kisiskoláskorú gyermekközösségekben” című 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzés kidolgozását. A teljesen online, bikronikus képzési forma tudatos választás volt, amellyel egy hosszú távon fenntartható tudásátadási módot szerettünk volna megvalósítani. Jelen cikkben a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2022-ben tartott „MOOC és SMETRY, avagy az ismeretterjesztés és a képzés korszerű formái” előadásra épülve mutatjuk be a továbbképzés koncepcióját, a megvalósítás során alkalmazott eszközöket és a jelenleg folyó továbbfejlesztés irányait. A bemutatásnak nem célja a képzés tartalmának részletes ismertetése. Kulcsszavak: pedagógus-továbbképzés, bikronikus, közösségfejlesztés