Kapcsolódási pontok a vak tanulók oktatásában és a gyógypedagógus képzésben a digitális kultúra területén - Farkasné Gönczi, Rita; Gáspár, Nóra; Gombás, Judit; Pajor, Emese; Veress, Éva Ilona (Gyógypedagógiai Szemle, 2021)
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet látássérült személyek pedagógiája és rehabilitációja szakiránya a gyógypedagógusok képzésében hangsúlyt fektet a korszerű ismereteket biztosító gyakorlatias képzésre, szoros együttműködésben a szakterület intézményeivel és szolgáltatóival. A gyógypedagógus-képzés során a szakirány új kihívásokkal szembesült a digitális kultúra gyakorlatias átadása kapcsán. A Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona intézményrendszerrel együttműködve személyes hospitálás során már másodéven hasznosítható ismereteket kapnak a hallgatók, illetve kezükbe vesznek olyan eszközöket, amelyeket a látássérült gyermekek, tanulók, felnőttek napi szinten használnak. Jelen cikkünkben foglaljuk össze azokat a felsőoktatásban megvalósítható módszereket és eszközöket, amelyek segítik a gyógypedagógus-jelölteket a digitális kultúra speciális formájának elsajátításában és továbbadásában. Ehhez áttekintjük a vak gyermekek digitális kultúra tantárgyi oktatását és a szakirány ehhez kapcsolódó tevékenységét. Kulcsszavak: digitális kultúra, képzés, látássérülés