Módszertani megújulás és szolgáltatásbővítés a megváltozott gyermekpopuláció igényeire reflektálva a Vakok Óvodájában - Szeszák, Szilvia (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
Háttér és célok: A Vakok Óvodája több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedekben azonban a beérkező gyermekek állapota egyre összetettebbé vált, megnövekedett a súlyos fokban, halmozottan sérültek száma. A speciális szükségletek figyelembevételével átalakult az intézmény tárgyi környezete, és bővültek a szolgáltatások. A további innovációs lehetőségek feltárásához szükségessé vált a partneri igények felmérése. Módszer: Szülői és intézményi, dolgozói elégedettséget mérő kérdőíves kutatás, mely az óvodai szolgáltatásokra, a személyi és tárgyi feltételekre irányult. Eredmények: A kérdőívek feldolgozásából kiderült, a válaszadók többsége elégedett volt az óvodában folyó szakmai munkával, különösen a terápiás szolgáltatások minőségével. Ugyanakkor a szülők részéről megfogalmazódott a terápiás lehetőségek körének bővítésére vonatkozó igény. A megkérdezettek hiányosságokat jeleztek az épület akadálymentessége és a játszótér felszereltsége tekintetében is. A szülők nagyra értékelték a fejlesztő szakemberek munkáját, de az információátadás minősége és rendszeressége tekintetében jelentős fejlesztési igény mutatkozik. Következtetések: A kutatás rávilágított arra, hogy a Vakok Óvodája szakmailag felkészült a súlyos fokban, halmozottan sérült gyermekek ellátására, ugyanakkor a tárgyi infrastruktúra – különösen az akadálymentesítés – fejlesztése kulcsfontosságú a szolgáltatások színvonalának emeléséhez. A szülőkkel és munkatársakkal való folyamatos párbeszéd és együttműködés, valamint a stratégiai célok mentén történő innováció elengedhetetlen a jövőbeli fejlődéshez. Kulcsszavak: megváltozott gyermekpopuláció, innovációs lehetőségek, akadálymentesítés, szolgáltatásbővítés