Gyógypedagógus-képzés egy amerikai egyetemen - Szekeres, Ágota (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
A tanulmány a magyar és egy amerikai egyetem gyógypedagógus-képzésének összehasonlítását mutatja be szerkezeti és tartalmi szempontból. Bemutatja a fogyatékossági kategóriák rendszerét, a képzési követelményeket és a módszertani hangsúlyokat, kiemelve a kompetenciaalapú értékelés és a soft skillek (puha képességek) szerepét. A javasolt kompetenciamátrix és portfóliórendszer átláthatóbb képzést, erősebb önreflexiót és nemzetközi szakmai kompatibilitást eredményezhet. Kulcsszavak: gyógypedagógus-képzés, nemzetközi összehasonlítás, szakirányok