A nem fogyatékos fiatal felnőttek látássérüléssel és látássérült személyekkel kapcsolatos általános tájékozottsága és attitűdje Magyarországon - Solti, Sára; Pajor, Emese (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
Háttér és célok: Kutatásunk a nem fogyatékos fiatal felnőttek tudását és attitűdjét vizsgálja a látássérülésről és a látássérült személyekről. Módszer: A 10 db félig strukturált interjú során létrejött 32000 szavas szövegkorpusz elemzése témakörök, illetve választípusok mentént történt. Eredmények: A fiatal felnőttek látássérült személyek fogalom alatt elsődlegesen vak embereket értenek. Attitűdjük alapvetően pozitív. Ennek ellenére bizonyos feleleteik ambivalens érzésekre és sztereotípiák vallására utalnak. Következtetések: Fiatal felnőttkorban is fontos a szemléletformálás, a fogyatékossággal kapcsolatos fogalmak tisztázása, a sztereotípiák lebontása, a fogyatékosság és a fogyatékos személyekkel kapcsolatos attitűd formálása. A felsőoktatási intézményeknek nagyobb szerepet kellene vállalniuk ezek megvalósulásában. Kulcsszavak: nem fogyatékos fiatal személy, általános tájékozottság, attitűd, látássérülés, látássérült személy