„Kötéltánc” – egyensúlykeresés a progrediáló mozgásállapotú gyermekek és fiatalok pszichés ellátásában - Erdélyi-Balázs, Szabina (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
Jelen összefoglaló a progrediáló mozgásállapotok pszichológiai aspektusait járja körbe, fókuszálva a gyermekek és fiatalok egyéni pszichés kísérésének dilemmáira és lehetőségeire. Vajon hogyan jelenik meg szavak nélkül a szorongás? Beszél(het)ünk-e a látható egyértelműről? Tapasztalható, hogy a mozgásállapot változása és a segédeszközváltás elhúzódó krízisállapotot idézhet elő. Hogyan segíthető elő a belső biztonságérzet, és hogyan serkenthetjük a gyermek rezilienciájának fejlődését? Az összefoglalóban ezen témák érzékeny egyensúlyára tekintünk rá. Kulcsszavak: progrediáló mozgásállapot, rendszerszemlélet, krízis, intervenció, erőforrás