Sajátos nevelési igényű tanulók továbbtanulási lehetőségei - Imrik, Eszter; Gebauer, Ferenc (Gyógypedagógiai Szemle, 2024)
Jelen írásban bemutatjuk a sajátos nevelési igényű tanulók továbbtanulási, pályaválasztási lehetőségeit a köznevelés rendszerében, illetve a teljes életút során. Képzési szintenként és iskolatípusonként áttekintjük a különleges bánásmódot igénylő tanulók számára nyújtott hátránykompenzálást, esélyegyenlőséget célzó kedvezményeket mind a bemeneti feltételek tekintetében, mind a képzési idő szakaszában. A tanácsadó intézmény szemszögéből ismertetjük a speciális helyzetű tanulók megsegítésének lehetőségeit és sajátosságait. Kulcsszavak: sajátos nevelési igény, pályaorientáció, továbbtanulási lehetőségek, tanácsadás