Hallássérült kisgyermekek családközpontú korai intervenciójának hazai alakulása - Lukács, Szandra; Détár, Andrea (Gyógypedagógiai Szemle, 2023)
Absztrakt Háttér és célok: A hallássérült gyermekek korai intervenciója a több évtizedes múlttal rendelkező, evidenciaalapú, naturális auditív-verbális terápia mentén történik. Ennek kialakulását és gyakorlati megvalósulását a tudomány és technika fejlődése tette lehetővé. Módszer: Ez a narratív áttekintés a hallássérült gyermekek korai intervenciója kapcsán kíván egy képet adni, hogy milyen fejlődési út vezetett a jelenlegi szakmai elvek, konszenzusok kialakulásához. Következtetések: Kutatások bizonyították, hogy a hallássérült gyermekek nyelvi fejlődése szignifikáns összefüggésben áll a szülők terápiába való bevonódásával, aktív szerepvállalásával, valamint az idői tényezővel, a hallássérülés minél korábbi felismerésével (Moeller, 2000; Sharma et al., 2002). A hallássérült gyermekek heterogén csoportot alkotnak. Azonban mindannyiuk számára elérhető az egyéni igényeket figyelembe vevő terápia, optimális halláskorrekció, mely által új perspektívák nyíltak az élet számos területén. Kulcsszavak: korai intervenció, naturális auditív-verbális terápia, szülői bevonódás, nyelvelsajátítást támogató stratégiák