„Hát megpróbáljátok?” – Látássérült nők anyaszerepben - Lendvai, Lilla (Gyógypedagógiai Szemle, 2022)
ABSZTRAKT Háttér és célok: A domináns csoport tagjai megkérdőjelezik a fogyatékossággal élő nők anyaságra való alkalmasságát (Garland-Thomson, 2002). Jelen kutatás célja volt feltárni, hogy a látássérült nők hogyan élik meg az anyaságot, illetve hogyan értelmezik a domináns csoport attitűdjét. Módszer: Vizsgálatunk során 5 látássérült anyával vettünk fel félig strukturált interjút 2016 tavaszán, melyeket interpretatív fenomenológiai analízissel elemeztünk. Eredmények: A domináns csoport tagjainak attitűdjét a kompetenciamegkérdőjelezés jellemezte. A látássérült nők a várandósgondozás és a szülés alatt, valamint a gyermekorvossal való kapcsolattartás során is negatív viszonyulással találkoztak. Következtetések: A látássérült anyák előítélettel és diszkriminációval szembesültek a domináns csoport részéről. Kulcsszavak: látássérült nők, anyaság, kvalitatív vizsgálat, többségi attitűd