Használható és hatékony? – Az Alapozó Terápia evidenciái és alkalmazásának lehetősége értelmileg akadályozott gyermekek fejlesztésében - Förhécz, Noémi; Kiss, Éva; Beák-Faggyas, Felícia; Czinkéné Gál, Anikó; Győri, Adrienn; Fazekas, Dorottya; Kármán, Bianka (Gyógypedagógiai Szemle, 2021)
Háttér és célok: A mozgásterápiák népszerűsége az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt, tehát tudományos hátterüknek vizsgálata elengedhetetlennek látszik. Összefoglaló tanulmányunk célja a mozgásterápiák közül az Alapozó Terápiát megalapozó szakmai elméletek, valamint az eljárással kapcsolatos kutatási eredmények bemutatása, illetve az alkalmazás indikációinak és lehetőségeinek vizsgálata, különös tekintettel értelmileg akadályozott gyermekek számára. Módszer: Vizsgálatunkat átfogó szakirodalmi elemzéssel, az elérhető szakmai publikációk eredményeinek feltárásával, elemzésével és ezek összevetésével végeztük. Eredmények: Magyar fejlesztésű eljárás lévén, nemzetközi kitekintésre nem volt lehetőség, így a feldolgozható szakirodalmak mennyisége korlátozott. Összesen kilenc releváns publikációt azonosítottunk és dolgoztunk fel, ezek közül kettő foglalkozik kifejezetten értelmileg akadályozott gyermekek fejlesztésével. A tanulmányok a minta mérete és az alkalmazott módszertanok tekintetében is sokszínű képet mutatnak. Az eljárás és a populáció sajátosságaiból adódóan is a megfelelő hatékonyságvizsgálathoz komplex módszertanra van szükség. Következtetések: A feldolgozott szakirodalmak alapján az Alapozó Terápia hatékonyságát erős szakmai konszenzus övezi. Az Alapozó Terápia elősegíti a mozgás fejlődését és kiegészítő eljárásként hozzájárulhat az iskolai beváláshoz szükséges készségek terén elmaradást mutató gyermekek fejlesztéséhez. Az eljárás evidenciaalapú ajánlásához további, pontos és kontrollált módszertannal rendelkező, nagymintás vizsgálatokra lenne szükség. A célcsoport és a hatékonyság pontos meghatározása után, a jelenlegi vizsgálatok alapján az eljárás valószínűsíthetően jól adaptálható az értelmileg akadályozott gyermekek számára. Kulcsszavak: Alapozó Terápia, értelmi akadályozottság, mozgásterápia, mozgásfejlesztés, evidenciaalapú gyakorlat