Akadálymentes kommunikáció a kórházban és az ápolásban - Erdélyi, Andrea (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
A komplex kommunikációs szükségletű személyek (Complex Communication Needs = CCN) számára az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) módszerei kulcsfontosságúak az egészségügyi ellátás során. A kommunikáció akadálymentesítése elősegíti a biztonságérzetet, az aktív részvételt és a gyógyulási folyamat támogatását, miközben az egészségügyi dolgozók számára hatékonyabb és stresszmentesebb munkavégzést tesz lehetővé. A cikk két ezzel kapcsolatos kutatási irányt mutat be: egy Németországban tíz éve folyó kutatást, valamint egy 2025-ben induló binacionális projektet. A magyar–német kutatás és a németországi AAC-Med projekt egyrészt rávilágít a kórházakban fennálló kommunikációs és orientációs feltételekre félstandardizált kvalitatív interjúk és standardizált kvantitatív kérdőívek alkalmazásával, másrészt célul tűzi ki témaspecifikus segédeszközök fejlesztését a Design Thinking modell alapján. A pedagógus feladata, hogy felkészítse a fogyatékossággal élő fiatalokat a kórházi kommunikációra a feltárt és fejlesztett eredményekre építve. Kulcsszavak: augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK), kommunikációs akadálymentesítés, egészségügy, betegbiztonság, pedagógiai következmények