„Kiskorúak nagy helyzetben” - a gyermekek gyámhatósági meghallgatása - Biró, Zsófia (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
A gyámhatóság mint közigazgatási hatóság gyámügyi és gyermekvédelmi hatáskörének gyakorlása során számos olyan eljárástípusban hoz döntést, ahol a bizonyítási szakban törvényi kötelezettsége az ügyben érintett kiskorú nyilatkozatának beszerzése, a kiskorú személyes meghallgatása. A jogszabályok adta keretrendszer a gyermekek védelmét, jogaik gyakorlását hivatott szolgálni, ugyanakkor a gyermekkort jellemző fejlődés- és személyiséglélektani sajátosságok, továbbá a gyámügyi beavatkozást igénylő helyzetek érzelmi felfokozottsága látszólag a kiskorúak meghallgatása, gyámügyi eljárás alól való mentesítése mellett is szólhatna. Felmerül a kérdés, hogy a kiskorúak meghallgatására vonatkozó általános jogi gyakorlat milyen további tudástartalomból merítkezhet az egyes – és minden esetben egyedi – ügyek kezelése kapcsán. Kulcsszavak: meghallgatás, kiskorú, gyámhatóság, keretek, pszichoanalízis