A folyamatdiagnosztika szerepe és támogatása a korai fejlesztésben - egy jó gyakorlat bemutatása a BAYLEY-III eredményei alapján - Biró, Rita Zsófia (Gyógypedagógiai Szemle, 2025)
A korai gyermekkori fejlődés nyomon követéséhez elengedhetetlen a dinamikus, folyamatdiagnosztikai szemlélet. A bemutatott jó gyakorlatban 90 fő 12-42 hónapos gyermek Bayley–III vizsgálatát végeztük el, amely alapján leggyakoribb eltérések az expresszív nyelvi és finommotoros területeken jelentkeztek. A kontrollmérések szignifikáns javulást mutattak, különösen komplex fejlesztés esetén. A Bayley–III strukturált alkalmazása elősegítette az egyéni fejlődési utak feltárását, a fejlesztési tervek személyre szabását és a szülőkkel való hatékony együttműködést. Kulcsszavak: korai fejlesztés, folyamatdiagnosztika, Bayley–III, fejlődési egyenlőtlenség, szülői együttműködés