Játékos feladatok A harmatban fogant hajadon című mesekötet szövegeinek élményalapú felfedezéséhez - Bereczkiné Záluszki, Anna (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2024)
A magyarországi szlovák nemzetiségi általános iskolai oktatásban a gyermekek a nemzetiségi kultúrával foglalkozó órákon élményt adó tevékenységekben, játékos feladatokon keresztül tudatosan gyakorolhatják a különféle szövegtípusok megértését, a kreatív szövegalkotást. A szlovák nemzetiségi oktatási programba, az alsós nemzetiségi osztályok tantárgyaiba beillesztett játékos mesefeldolgozások hozzájárulnak a szlovák kultúra megismertetéséhez, illetve a megfelelő szintű irodalomértéshez, a korai olvasóvá neveléshez.