Az emberek elvesztik az életüket véletlenül… – Beszélgetések óvodásokkal és szüleikkel a halálról. - Tóth, Anett (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2015)
Jelen tanulmányban 3–7 éves korú gyermekekkel és szüleikkel lezajlott beszélgetések nyomán igyekszem összefoglalni az óvodás korosztályra jellemző halálkoncepció, halálattitűd sajátosságait, kísérőjelenségeit. Az idézett szülők részint a részletezett viselkedésformák, „tünetek” jobb megértése érdekében kértek segítséget pszichológiai tanácsadás keretében, részint önként jelentkeztek egy, a halállal való viszony témáját körbejáró interjúra, mert úgy érezték, szívesen dolgoznának ezzel a kérdéssel. A gyermekek nyilatkozatai részint spontán módon hangzottak el, részint a szülői beszámolók alapján rögzítettem őket, részint pedig néhányan – szülői beleegyezést követően – az elmúlás témáját érintő irányított beszélgetés során tették megállapításaikat.