Eltérően fejlődő gyermek a családban - Kis, Noémi (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2016)
A szocializáció állandó folyamatában a szülő és a gyermek kölcsönösen hatnak egymásra. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolja a gyermek fejlődését a szülő-gyermek viszony, meg kell ismernünk a szülői oldalt is, melyről az eltérően fejlődő gyermek esetében még viszonylag keveset tudunk. A többségitől eltérően fejlődő gyermek szüleinek mindannyiszor szembe kell nézniük azzal, hogy a gyermek más. Az eltérés típusától, felismerésétől és súlyosságától függetlenül megfigyelhetők jellemző elsődleges szülői reakciók, számos negatív érzelem. Az átélt negatív érzelmek kapcsolatrendszeri problémákhoz vezethetnek a szülők között, a szülő és a gyermekek között, de érinthetik a tágabb társas kapcsolatokat is. Számos további stressz-forrással is kell szembenéznie a szülőknek. Ezek mindegyike hatással van az eltérően fejlődő gyermek fejlődésére. A szülők sikeres megküzdésében a társas támogatásnak kiemelt szerepe van. A gyermek szempontjából alapvető fontosságú az is, hogy a szülők aktívan és tudatosan fogadják el őt, hiszen a fejlődését csak ebben az esetben lesznek képesek optimálisan segíteni. A szakembereknek is ismerniük kell azokat a pontokat, ahol beavatkozva támogathatjuk a családot, melyben a gyermek él, mely meghatározza a fejlődését.