Gondolkodási eljárások tanulása - Zsinkó, Erzsébet (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2018)
A matematikai problémák sikeres megoldásának egyik kulcskérdése, hogy a tanulók ki tudják-e választani és tudják-e alkalmazni a megfelelő gondolkodásmódokat. Ehhez többféle gondolkodási eljárás megismerésére és elsajátítására van szükség. Mit tehet a tanító annak érdekében, hogy hozzásegítse tanítványait gondolkodási eljárások tanulásához? A válasz egyértelmű: jól megválasztott problémafelvetésekkel és tapasztalásra alkalmas tevékenységek szervezésével hozzájárul a tanulási készségek és az önálló tanulás módjainak fejlesztéséhez. Ebben a cikkben tankönyvi feladatok elemzésével mutatok olyan példákat, amelyek alkalmasak gondolkodási eljárások tanulásának támogatására.