A felekezeti szakoktatás kihívásai a Partiumban - Frigy, Szabolcs (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2017)
A felekezeti és a szakoktatás az utóbbi időkig külön utakon jártak Erdélyben. A rendszerváltás után újra-induló magyar tannyelvű egyházi iskolák sajátos helyet foglaltak el a román oktatási piacon, a képzési kínálatuk teljesen az elméleti (teoretic2) osztályokra korlátozódott. 25 évvel az indulásuk után megváltozott a mikro- és makrokörnyezet, az erdélyi közösségben igény lett a színvonalas magyar szakoktatásra, amelyet időközben felkarolt Magyarország is. Az egyházi tulajdonban lévő épületek jó lehetőséget biztosítottak az ilyen irányú infrastrukturális fejlesztéseknek is. A tanulmány ennek az átalakulásnak néhány sarkalatos pontját kívánja felvázolni és ismertetni a román oktatási rendszer sajátosságain keresztül.