Óvodások múzeumi tanulása – Kirándulni volna jó! Játék és tanulás a múzeumok világában - Pál, Fanni (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2021)
Egy múzeum, múzeumpedagógia-foglalkozás „kinyitja a világot” a gyermek előtt: új tapasztalatokat szerezhet, kérdéseket tehet fel, és válaszokat kaphat, de nem utolsó sorban követhető viselkedéskultúrát sajátíthat el. Tanulmányom az óvodások múzeumi tanulását mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum, és a Hetedhét Játékmúzeum óvodáskorú gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai programjain ke- resztül. Az óvodások minél sokszínűbb múzeumi tanulásának lehetőségeit vizsgálva a kutatás célja a Magyar Természettudományi Múzeumban, és a Hetedhét Játék- múzeumban folyó múzeumpedagógiai munka megismerése empirikus kutatással. A kutatás fókuszában a múzeumok által szervezett múzeumpedagógiai programok, kiállítások lehetőségeinek feltárása áll, illetve annak vizsgálata, milyen tényezők szükségesek az óvodás gyermekek múzeumi tanulásának biztosításához. Különösképpen arra igyekszem rávilágítani, hogy a múzeumpedagógia, illetve a múzeumlátogatás fontos és meghatározó egy óvodáskorú gyermek fejlődésében és tanulásában. A fel- vetett kérdésekre múzeumpedagógiai foglalkozások megfigyelésével, illetve a kuta- tásban önkéntesen részt vevő múzeumpedagógusok, muzeológusok, és óvodapedagógusok véleményei, tapasztalatai, nézőpontjai által kívánok válaszokat kapni.