Egy kelet-magyarországi hátrányos helyzetű kistelepülés óvodásainak IKT-használata - Bolláné Czipták, Nikoletta; Galán, Anita (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Az infokommunikációs eszközök nem tekintenek vissza hosszú múltra, mégis ezalatt a pár évtized alatt a technológia fejlődése révén számos területen változást idéztek elő. A digitális kor által indukált változások a gyermekek tevékenységeiben jól megfigyelhetőek, akik már akár kora gyermekkortól aktív használói az IKT-eszközöknek. Milyen hatása van ennek az életükre? Kutatásunk célja, hogy feltárjuk az óvodáskorú gyermekek digitális eszközhasználati szokásait és annak hatásait a fejlődésükre egy kelet-magyarországi hátrányos helyzetű kistelepülésen. Ehhez félig strukturált interjúkat vettünk fel az óvodás gyermekek szüleivel (N2=15 fő), illetve az őket nevelő óvodapedagógusokkal (N1=6 fő). Kutatásaink alapján a hátrányos helyzetű kistelepülésen élő óvodáskorú gyerekek többsége olyan háztartásban nő fel, ahol minden családban rendelkezése állnak az IKT-eszközök. A gyerekeket leggyakrabban érintőképernyős telefon, televízió és tablet veszik körül. A kutatásba bevont óvodás gyermekek főleg szórakozásra, időtöltésre használják ezeket az eszközöket, meséket, videókat néznek, dalokat hallgatnak hétköznap átlagosan egy óra, hétvégén hosszabb időtartamban. Az eszközhasználat hatásait a szülők által használt szabályozási módszerektől függően a szülők és óvodapedagógusok is érzékelik a gyermekeken, amely egyebek mellett agresszióban, türelmetlenségben, figyelemmel kapcsolatos problémákban mutatkozik meg.