A korai intervenció gyermekútjai és szakszolgálati gyakorlata: műhelytanulmány egy szakértői interjú alapján - Szukob, Nóra; Pintér, Henriett; Gál, Franciska (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A kutatás során a korai intervenció értelmezési kereteit és gyakorlati megvalósítását vizsgáljuk. A korai intervenció szakirodalmi hátterét felhasználva próbáljuk feltárni, mely irodalmak, hogy értelmezik ennek fogalmát, valamint miként valósul meg napjainkban. Arra is választ találunk, milyen változásokon ment keresztül és milyen nehézségek figyelhetők meg, illetve mely tényezők nehezítik meg a gyermekutakat. Kutatásunk alatt kiemeljük a korai fejlesztés megvalósulását a Pető András Kar Pedagógiai Szakszolgálatán. Célunk válaszokat találni az elmúlt évek során történt változásokra és nehézségekre. A kutatás során kiemelt szerepet kap a szakirodalom, majd az interjú elemzése, mely segít a kérdések megválaszolásában és kifejtésében. A kutatást megelőzően dokumentumelemzést végeztünk. Kvalitatív kutatási módszereket is alkalmaztunk, interjút készítettünk, mely során fény derül az általunk felvetett kutatási kérdésre, ezáltal betekintést nyerhetünk a szakszolgálatok működéséről, protokolljában történt változásokról az utóbbi években. A szakirodalmi háttér kifejtése után mélyebb betekintést nyerhetünk a korai intervenció értelmezési kereteibe, majd megismerjük ennek gyakorlati megvalósítását és változásait az interjú segítségével. A szakember gyakorlati tapasztalatai részben megerősítik, részben eltérnek a szakirodalomtól és a jogszabályoktól, így következtetések vonhatók le a korai intervenció gyakorlati megvalósulásáról. A kérdések megválaszolásával a tanulmány segítheti a későbbiekben szakemberek munkáját.