Mit látnak a felnőttek? Szülői és kisgyermeknevelői tapasztalatok a bölcsődés gyermekek digitális eszközhasználatáról - Bencsikné Molnár , Réka; Orbán, Dóra (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A digitális technológia terjedése napjaink egyik legjelentősebb társadalmi folyamata, amelynek hatása már a bölcsődés korosztály esetében is érzékelhető. A kutatásunk kiindulópontját képező gyakorlati tapasztalataink rámutattak arra, hogy a 0–3 éves gyermekek digitális eszközhasználata egyre sürgetőbb szakmai és társadalmi figyelmet igénylő, összetett és sokrétű jelenség. Jelen kutatás célja az volt, hogy feltárja az Újbudai Bölcsődei Intézményekbe járó gyermekek digitális eszközhasználatához kapcsolódó szülői tapasztalatokat, nézeteket és attitűdöket, valamint a kisgyermeknevelők bölcsődéinkbe járó gyermekek digitális eszközhasználatával kapcsolatosan szerzett szakmai tapasztalatait és meglátásait. A vizsgálat kevert módszertani megközelítésen alapult: a szülők körében kérdőíves felmérés, míg a kisgyermeknevelők körében fókuszcsoportos interjúk készültek. Az elemzési folyamat a megalapozott elmélet (Grounded Theory) módszertani keretében, Glaser (1992) kódolási logikáját követve az Atlas.ti szoftver alkalmazásával történt. Elemzésünk nem a két vizsgált csoport – szülők és kisgyermeknevelők – nézeteinek összehasonlítására törekedett, hanem arra, hogy eltérő perspektívák mentén árnyaltabb képet nyújtson a kisgyermekkori (0-3 éves) digitális eszközhasználat megjelenési formáiról, a mögöttes szülői és kisgyermeknevelői attitűdökről, valamint a mindennapi gyakorlatban jelentkező kihívásokról és dilemmákról. Eredményeink azt mutatják, hogy a bölcsődés korú gyermekek digitális eszközhasználata már egészen korai életkorban megjelenik, elsősorban passzív tartalomfogyasztás formájában és leginkább képernyőalapú vizuális élményekhez kötődik. Eredményeink rávilágítanak a kisgyermekkori digitális eszközhasználat összetett, ambivalens megítélésére, és a tudatos, szülői kontrollal kísért használat fontosságára. Kutatásunk hozzájárulhat a korai életszakaszban történő digitális eszközhasználat mélyebb megértéséhez és a szakmai diskurzus gazdagításához.