Okoseszköz-használati szokások kisgyermeket (3–7 év) nevelő családok körében - Magyar, Veronika; P. Remete, Eszter; Zsolnai, Anikó (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Háttér és célkitűzések: A legtöbb család életének része az okoseszközök jelenléte és használata, mely a családtagok életvitele és társas kapcsolatai szempontjából is meghatározó. Jelen kutatásban arra kerestük a választ, hogy mennyire bejósolható a szülői okoseszköz-használat a demográfiai jellemzők (életkor, nem, iskolázottság), valamint az észlelt stressz és technoferencia függvényében. Továbbá vizsgáltuk a gyermeki és szülői eszközhasználat közti összefüggést is. Módszer: A vizsgálatban óvodás korú gyermeket (3-7 éves) nevelő szülők (N = 714) vettek részt. Az online formában, önkéntes részvétellel végzett kutatás során a szülők okoseszköz-használati szokásait saját szerkesztésű kérdőívvel, a szülő-gyerek interakció zavartságát önbevallással, a DISRUPT-skála (McDaniel, 2021) kérdéseivel térképeztük fel. Eredmények: Az óvodás gyerekek szüleinek napi átlagos okoseszköz-használata közel 5 óra (M= 292 perc, SD = 170 perc) volt. A felhasználási szokásokat tekintve erős prediktor volt a szülő neme és iskolai végzettsége, valamint a szülői stressz szintje. Az észlelt technoferencia gyengén, de pozitívan összefüggött a szülő okoseszköz-használatának mértékével. A családok gyermekei is megjelentek mint okoseszköz használók, de jelentős volt a képernyőmentességre törekvő családok aránya is (13%). Családon belül az óvodás gyerekek és szüleik képernyőideje közt közepes erősségű korrelációt találtunk (hétköznap: rS = 0,234, p < 0,001; hétvége: rS = 0,235, p < 0,001). Következtetések: Kutatásunk kiemeli a szülők célzott edukálásának fontosságát, hogy az okoseszközök előnyei mellett azoknak a gyermekükkel való kapcsolataikra gyakorolt veszélyei is láthatóvá váljanak számukra.