Meseedukációban részt vett, atipikus fejlődésmenetű gyermeket nevelő szülők kommunikációs mintázatainak elemzése konduktív nevelési környezetben: pilotvizsgálat - Gál, Franciska; Kriston, Noémi; Szabó, Kitti; Ferencz, Eliza (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Jelen tanulmány célja az atipikus fejlődésmenetű gyermekek elsődleges gondviselőinek dajkanyelvi (infant directed speech – IDS) mesélési szokásainak vizsgálata, különös tekintettel a dajkanyelv lexikai és szintaktikai jellemzőire. A kutatás az Intenzív Intervallum Konduktív Nevelési Csoportba járó gyermekek szüleinek körében zajlott, és alapját Harmati-Pap és munkatársai (2021) vizsgálata képezte. A vizsgálat során kvalitatív módszereket (megfigyelés, tartalomelemzés), valamint kvantitatív eszközöket (két félig strukturált kérdőív) alkalmaztunk. A kutatást háromtagú kutatócsoportunk végezte. Eredményeink azt mutatják, hogy a szabadszavas mesélésre épülő szülőedukáció hozzájárulhat a szülők hatékonyabb mesemondási szokásainak kialakításához. Az általunk kidolgozott mérősor alkalmasnak bizonyult a vizsgálat lebonyolítására. Az eredmények egy része összhangban állnak Harmati-Pap és munkatársai (2021) megállapításaival. Ugyanakkor kutatásunkban megfigyelhető az atipikus gyermeket nevelő szülők részéről az összetettebb mondatszerkezetek és a gazdagabb szókészlet használata, ami különbséget jelent a korábbi eredményekhez képest.