Szülőket ösztönző mesecsomag-készlet validitásvizsgálata konduktív nevelésben részesülő gyermeket nevelő családok körében – Második vizsgálatsorozat - Megyesi, Villő Csenge; Gál, Franciska (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Kutatásunkat az anyanyelvi nevelés területén végeztük, melyben egy szülőket ösztönző, otthoni alkalmazásra tervezett Mesecsomag validitásvizsgálatát folytattuk le atipikus fejlődésmenetű gyermeket nevelő családok körében. Ehhez alapul Haga (2023) és Szilágyi (2024) kutatását vettük, melyben jelen kutatásban is alkalmazott háromnapos meseprogramot próbálták ki. Fő célunk ezen kutatások kibővítése és eredményeik alátámasztása volt. Arra kerestük tehát a válaszokat, hogy valóban megfelelő eszköz-e a Mesecsomag a szülők ösztönzésére, segíti-e a szülő-gyermek között az együttes élmény kialakulását, pozitív hatással van-e a program a szülő gyermekkel való közös időtöltéshez való hozzáállásában, és sikerül-e a résztvevő párosoknak aktivizálni, motiválni egymást a mesélés során. Vizsgálatunkban csupán két szülő-gyermek páros vett részt, így a kevés esetszám okán számszerűsített adatokat elemeztünk és vontuk le belőlük a következtetéseinket. Legfőbb eredményünk, hogy a mesecsomag a résztvevők visszajelzései alapján valóban alkalmas a szülők ösztönzésére és gyermekükkel való minőségi időtöltésre, azonban a kezdeti motivációjuk rendkívül gyenge, így ebben még több támogatást kell számukra a jövőben biztosítani. Kutatási eredményeink segítenek abban, hogy minél relevánsabb képet kapjunk a szülői ösztönzés nehézségeiről és lehetőségeiről, továbbá következtetéseket tudjunk belőlük levonni egy későbbi meseprogram összeállításához.