Pedagógusnézetek vizsgálata képi metafora alkalmazásával: Egy kutatási eszköz fejlesztése - Fenyődi, Andrea (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A neveléstudományi kutatásokban a kutatók gyakran alkalmaznak metaforát mint eszközt, elsősorban kvalitatív jellegű adatgyűjtéshez és elemzéshez. Ezek általában verbális metaforák, ritkább a vizuális metafora, kép használata. A tanulmány azt a fejlesztési utat mutatja be, amely során megalkottuk egy etikapedagógusok nézeteit és attitűdjeit vizsgáló kutatás egyik vizuális eszközét abból a célból, hogy segítségével a résztvevők metaforikus értelmezéseken keresztül fogalmazzák meg nézeteiket a tantárgyról. A tíz rajzolt képet tartalmazó eszközt az etika specifikumaira szabtuk, és pilotvizsgálaton teszteltük. A reflexiók alapján a résztvevők számára a képek motiválóak voltak, metaforaként könnyen értelmezhetők, az adatfelvételben megfelelő módon jelentek meg, és a kitűzött célt elértük. A tanulmányban kitérünk a fő kutatás során szerzett, az eszköz használatára vonatkozó tanulságokra is.