Lépésről lépésre. Bepillantás egy munkafüzetírás módszertanába - Petres Csizmadia, Gabriella (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Tanulmányomban egy, az általános iskola alsó tagozatát megcélzó, interaktivitásra serkentő feladatokat tartalmazó munkafüzet (M. Kácsor & Petres Csizmadia, 2023) koncepciójának, összeállításának lépéseit foglalom össze. A munkafüzet M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba (M. Kácsor, 2023) című művéhez készült, és a meseregényt a szakaszos olvasás segítségével dolgozza fel. A tíz feladatlapra bontott szövegfeldolgozás alapelve, hogy a befogadók ne egyszerre olvassák el a teljes művet, hanem mindig csupán 2–4 fejezetnyi egységet értelmezzenek, ugyanakkor a fokozatosan bővülő szövegvilág teljes egészére is képesek legyenek reflektálni. Ez a megközelítés előkészíti a tanulókat arra, hogy megtanuljanak tájékozódni a nagyepikai művekben, és az olvasásórán tapasztalt kisepikai műfeldolgozási tapasztalataikat a nagyepikai olvasmányokra is kiterjesszék. A munkafüzet feladatlapjai az OECD által támogatott PISA-felmérések módszertanával vannak összhangban, és alapvetően három fő gondolkodási művelettípust alkalmaznak: hozzáférést és visszakeresést, értelmezést és integrációt, reflexiót és értékelést. A feladatok a kreatív-produktív szövegfeldolgozás technikáit (G. Gődény, 2016) is alkalmazzák, melyek a megismert szépirodalmi mű befogadásközpontú értelmezésére (Pethőné Nagy, 2005), kreatív továbbgondolására vagy újraírására ösztönzik az olvasókat. A tanulmány az egyes feladattípusokat példákon keresztül mutatja be.