Szociális kompetenciák fejlesztése multikulturális nevelés segítségével - Kovács, Patrícia (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Munkámban a multikulturális nevelés elméletét és annak gyakorlati hasznosíthatóságát mutatom be az olvasásóra keretein belül. A kutatás célja a multikulturális nevelés fontosságának és hatékonyságának ismertetése a szlovákiai oktatási program témába vágó kereszttanterve tükrében. A szlovákiai közoktatás a 2008-as tantervreform óta kiemelt figyelmet szentel a kompetenciafejlesztésnek, és a kompetenciaalapú kritériumorientált pedagógiai szemlélet határozza meg a jelenleg tesztelés alatt álló, 2026-tól érvénybe lépő iskolareform új tantervrét is. A tanulmány a szociális kompetenciák fejlesztését mesefeldolgozások segítségével mutatja be; a mesepedagógiai kutatások (Kádár, 2013; Nagy, 2017; Hansági et al., 2017, 2018; Hermann et al., 2021) ugyanis igazolták, hogy a rendszeres mesebefogadás számos kulcskompetencia fejlődését kedvezően támogatja. Vizsgálatom során Az állatok beszéde című magyar népmesének olvasásórai feldolgozására kínálok módszertani javaslatot. Az óratervekben példát találunk a multikulturális nevelés gyakorlására: a társadalmi távolságok, különbségek felmérése, a perspektívaváltás előmozdítása – a tanult attitűd és értékrend átalakulására – és a tolerancia, empátia fejlesztésére.