Gyermekszótár szári német nyelvjárásban - Klébert, Luca (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2025)
A család a gyermek első tanulási környezete. Ez a tanulási környezet képezi az alapját annak is, hogy a gyermek megtapasztalja a nemzetiségi létét. A család hagyományai, viselkedési formái, régi családi történetek segítik ezt a folyamatot (Mohay, 2016). A német nyelv és kultúra ápolása 1945 óta hiányzott a magyarországi intézményrendszerből. Ma már csak kevesen vannak, akik aktívan beszélik a német nyelvjárásokat. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekek egyre nem tanulják meg német nyelvjárást a családjukban (Márkus & Klein, 2023). Ezért egyre inkább szükségessé válnak olyan pedagógiai innovációk, amelyek hozzájárulnak a nyelv megőrzéséhez és átadásához. Jelen dolgozat célja ezért egy pedagógiai innováció, egy gyermekeknek szóló háromnyelvű képes szótár bemutatása, hogy hogyan lehet a német nyelvjárást gyermekbarát módon közvetíteni az óvodában, hogyan lehet a képes szótárat beépíteni az óvodai mindennapokba.