A matematikai gondolkodás fejlesztése számelméleti feladatokkal - Szeibert, Janka; Szabó, Csaba; Vas, Vivien; Zámbó, Csilla (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2025)
A számelmélet a matematika olyan területe, ahol a legkülönbözőbb ötletekkel, legváltozatosabb feladattípusokkal találkozunk: az egyszerű órai feladatoktól az olimpiai versenyfeladatokig. Kutatásunkban egy olyan kísérletet dolgoztunk ki, amely a számelmélettel való ismerkedést, számelméleti feladatok megoldását összeköti az általános matematikai problémamegoldó képességgel. A kísérletben nyolcadik osztályos tanulók vettek részt. A kísérleti csoport diákjai minden óra elején egy számelmélettel kapcsolatos feladatot oldottak meg, a kontrollcsoport tagjai a reguláris tananyaggal kapcsolatosan kaptak feladatot. A kísérlet eredményességét a reguláris tananyaggal kapcsolatos dolgozatokkal, valamint olyan szintfelmérőkkel vizsgáltuk, melyekben a számelmélet témaköre nem szerepelt.