Inklúzió és speciális megsegítés pedagógusszakmák együttműködésében - Gereben, Ferencné (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2025)
A címben megjelenő „pedagógusszakmák” kifejezés sokak számára bizonyára szokatlan, idegenül cseng. Valóban, kevéssé szoktuk magunkról, akik a gyermeknevelés különböző színterein vannak jelen, ennek az átfogó kifejezésnek az aktualizálásával beszélni. A magyar nyelv értelmezőszótárában leírtakat figyelembevéve azonban ez a szóhasználat egyértelműsíti, hogy egy szakma műveléséhez – a pedagógia terepein éppen úgy, mint más szakmákban, – tanult ismeretekre és gyakorlatra van szükség. Olyan keretrendszerre, amely integrálja a tevékenység folytatásához szükséges ismereteket, képességeket és készségeket, a szaktudást és a megszerzett tapasztalatokat, amelyek a mesterség alapját képezik. Mert egy szakma, így a pedagógusszakma valójában mesterség. Sokan és sokfélék vagyunk, akik ezt a tevékenységet művelik. Más-más terepeken, más-más szakmai, képzésbeli háttérrel: óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és gyógypedagógusok, akik a kisgyermeknevelőkkel kibővült szakmai kör tagjaiként az együtt- és különnevelés különböző színterein különböző életkorú, az egyéni fejlődés eltérő sajátosságait is hordozó, atipikus fejlődésű, törvényi értelemben kiemelt figyelmet igénylő gyermekek/tanulók körében látják el feladataikat.