Étkezési magatartás és szorongás vizsgálata nem és életkor tükrében – fókuszban a magyarországi és németországi hallgatók - Takaró, Milán (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2025)
Az egészséges életmódot gyakran a fegyelem és az akaraterő egyéni eredményének tekintik. Ez a széles körben elterjedt narratíva azonban nem elégséges, mivel figyelmen kívül hagyja az összetett társadalmi, gazdasági és pszichológiai befolyásoló tényezőket. Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy az étkezési magatartás és a szorongás hogyan befolyásolják egymást a magyarországi és németországi hallgatók körében a nem és az életkor függvényében. A hangsúlyt a fiatal felnőttekre helyezzük, akik életüknek egy olyan szakaszában vannak, amelyet az átmenet, a magas követelmények és az új kihívások jellemeznek. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szorongás jelentősen befolyásolhatja az étkezési viselkedést - például az érzelem alapú étkezés vagy a kontrollálatlan étkezési magatartás révén –, és így hosszú távon ronthatja a fizikai és mentális jólétet. Ugyanakkor az étkezési magatartást olyan stressztényezők is befolyásolják, mint a vizsgadrukk, az anyagi terhek vagy a társadalmi elvárások. A tanulmány kimutatta, hogy mind a kulturális, mind a nemspecifikus tényezők döntő hatással vannak arra, hogy a fiatal felnőttek hogyan kezelik a stresszt, és hogy ebben milyen szerepet játszik az étkezési viselkedés. A férfiak és a nők eltérően reagálnak a szorongásra, ami a megküzdési stratégiák – például az étkezési viselkedés - megválasztásában is megmutatkozik. A tanulmány így hozzájárul az oktatással és az ifjúsággal összefüggő életmóddal kapcsolatos szociológiai és pszichológiai kutatásokhoz.