Didaktik und Methodik des frühen Fremdsprachenlernens im Kindergarten - Nauwerck, Patricia (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2016)
Jelen tanulmány elsőként a tanulói perspektívát vizsgálja: különféle kora gyermekkori tanulási 'utakat' vázol fel, valamint nyelvészeti szempontból modellezi a nyelvelsajátítási/-tanulási folyamatokat. Emellett számos kora gyermekkori nyelvelsajátítási koncepciót, valamint ezek nyelvtudományi, didaktikai premisszáit is bemutatja. Az óvodai kora gyermekkori nyelvelsajátítás sikerességének feltételei kontextusában módszertani vonatkozásokat is megvilágít. A tanulmány mindezek mellett azt is tematizálja, a pedagógusoknak hogy milyen kompetenciákra van szüksége ahhoz, hogy az óvodai korai nyelvoktatási programokat hatékonyan és gyermekek számára megfelelő módon alakítsák ki.