Megváltoztatni vagy elfogadni? Konverziós és affirmatív terápiák összehasonlító elemzése - Román, Boglárka (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2016)
A homoszexualitásról történő véleményalkotás megosztja a társadalom különböző rétegeit és a kutatókat. A megosztó hozzáállás és véleményalkotás szűkebb környezetben, családi, baráti közegben egyaránt jelentkezhet. A terápiás munka során akár egyéni, akár szülői oldalról gyakran hangoznak el ilyen és ehhez hasonló tartalmú kérdések: „Miért épp velem történik?” „Hogyan tudnának mások elfogadni?” „Miért vagyok más, mint a többiek?” „Mitől lesz valaki homoszexuális?” „Mi rosszat tettem, hogy ez pont az én gyerekemmel történik?” „Hogyan tudnám Őt így elfogadni?” A sok ellentmondás, a téma tabuvá tétele felerősíti az okok, magyarázatok, válaszok keresésének hajlamát. Tanulmányomban a lehetséges sokszínű okok feltárására vonatkozó kutatások bemutatása, összefoglalása mellett, a homoszexuálisokkal folytatott különböző terápiás módszerek – konverziós, reparatív (helyreállító) módszer, valamint affirmatív, elfogadáson alapuló módszer – bemutatásán és összehasonlításán keresztül igyekszem az ellentmondások feloldására, az alapvető fogalmak tisztázására helyezni a hangsúlyt. A megértést és elfogadást a tudatosság és tisztánlátás segítheti. Tanulmányomban a „Milyen eszközrendszer segíthet a megértésben?” „Miért lehet fontosabb a megértés és az elfogadás a megváltoztatásnál?” „Mi segítheti a szülőt a gyermekhez való viszonyulásban?” „Ha a szülő a terápiás folyamat eszközét választja, mi segíthet a segítő szakmában dolgozóknak, ha esetleg családi, környezetből fakadó elutasítással, kirekesztéssel találkoznak?” kérdésekre keresem a választ.