Mire szocializál az iskola? Végzős diákok jövőképének alakulása a motiváció és a nyitottság tükrében - Borcsa, Mária (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2017)
A neveléstudományok szakemberei szerint az oktatás krízisével szembesülünk. Ennek egyik oka az tény, hogy a végzettség, az iskolai sikeresség többé nem garantálja a sikeres elhelyezkedést a munkapiacon. Milyen szerepe van akkor az iskolának a szocializációban és hogyan segíti a fiatalokat, hogy boldoguljanak a jövőben? Jelen kutatásban próbáltam feltérképezni a végzős középiskolás diákok jövőbeli elképzeléseit, pályaválasztási szándékait, továbbá igyekeztem körbejárni azt a kérdést, hogy mire szocializál az iskola: kudarckerülésre vagy sikerorientáltságra? A diákok motiváltsága befolyásolja a sikeres iskolai és később egyetemi, illetve munkahelyi előmenetelüket. Vizsgálatom során próbáltam megvilágítani a pályaválasztás és motivációs bázis kapcsolatát, valamint a nyitottság személyiségdimenzió-szerepét a jövőkép alakulásában. Választ kerestem arra a kérdésre is, hogy a tanulmányi versenyeken való részvétel, a versengés milyen összefüggést mutat a motivációval. A kutatásban 293 végzős diák vett részt, 5 középiskolából (3 elméleti líceum, 2 szaklíceum).