Mitől jó ma egy óvoda? Vezetői szerep, pedagógusminőség és szülői döntések az óvodaválasztásban - Balog, Beáta (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy mitől tekinthető „elég jónak” egy óvoda a mai társadalmi és intézményi környezetben. A szerző amellett érvel, hogy a közbeszédben gyakran előtérbe kerülő infrastrukturális, esztétikai és marketing szempontokkal szemben az óvodai nevelés minőségét alapvetően az emberi tényezők határozzák meg. A vizsgálat a vezetői szerep, a pedagógus személyiségének és szakmai hitelességének, valamint szülői óvodaválasztási döntések összefüggéseire fókuszál. A tanulmány szakirodalmi elemzésre és a szerző gyakorlati tapasztalataira építve rámutat, hogy az intézményi minőség kulcsa az értékalapú, következetes vezetés és a reflektív, empatikus pedagógusi jelenlét. A szülők döntéseiben látható, kommunikált jellemzők mellett jelentős szerepet játszanak az érzelmi és kapcsolati tényezők, különösen a pedagógus személye és az intézményi légkör. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a pedagógus kiválasztása és a szakmai támogatása kiemelt jelentőségű, ezért indokolt lehet a pályaalkalmasság komplexebb vizsgálata, valamint a mentálhigiénés és a szakmai támogató rendszerek erősítése. A tanulmány hozzájárul az „elég jó óvoda” fogalmának újraértelmezéséhez, kiemelve az emberi kapcsolatok és a szakmai hitelesség meghatározó szerepét.