A mese és rajzfilm hatása az óvodások gondolkodására - Farkas, Simon; Gál, Franciska (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Tanulmányunkban egy a napjainkban alulkutatott területet vizsgálunk, mely a rajzfilm gondolkodási műveletekre gyakorolt hatása. Mint azt szakirodalmi feltárásunkban is megtalálja a kedves olvasó, a mese, mint a, megbízható spontán fejlesztő bizonyítottan képes a gondolkodási műveletekre hatni és mi ezt igyekeztünk a másik médium, a rajzfilm aspektusában is értelmezni. A rajzfilmek leleményes képi megoldásokat kínálhatnak a gyermekeknek, képi és hangbeli elemein keresztül emberi érzésekre, gondolatok kifejezésére lehet következtetni (M. Tóth, 1998). A hazai rajzfilmkínálatból kiemelkedik a Csukás István Pom Pom című meséjéhez készített rajzfilm, melynek rendezője Dargay Attila és animátora Sajdik Ferenc. Karaktereinek, azok mozgásának és a színvilágnak köszönhetően a gyermekek könnyedén tudnak azonosulni ezzel a művel így ideális volt vizsgálatunkhoz. A kutatás célja egy mese és annak rajzfilm változatának alkalmazása óvodás csoportban. A kutatás egyik fő kérdése: Kimutatható-e különbség a két médium (mese és rajzfilm) közvetítése között? A kutatásban csak alacsony létszámmal tudtunk dolgozni, 10 (A foglalkozásokon résztvevő gyermekek száma 12 volt, de ketten nem interaktáltak egyszer sem) többségi óvodába járó középső- és nagycsoportos óvodás vett részt. Kutatásunk kvalitatív (megfigyelés, írásbeli kikérdezés) és kvantitatív (kérdőív, khí négyzet próba) módszereken alapul. A vizsgálat menete a következőképpen alakult: Először a gyerekek meghallgatták a mesét, majd ezután egy közös beszélgetés keretein belül igyekeztünk feldolgozni a hallottakat. Ezután összesen 14 kérdésre válaszoltak (öt kérdés a karakterre, öt kérdés a mozgásra és négy kérdés a színvilágra vonatkozóan) egyesével, fülbesúgásos módszerrel, hogy ne befolyásolják egymás válaszait. A vizsgálat két független megfigyelő jelenlétében zajlott le a megbízhatóság érdekében (90%-os egyezés mutatkozott a válaszok helyességében). A rajzfilm vizsgálata ugyanezen módszer kíséretében zajlott le. Eredményeink alapján nem mutatható ki szignifikáns különbség a mese és a rajzfilm közvetítése után megoldott gondolkodási művelet-feladatokban. A kutatásunk további és kiszélesített vizsgálatokat igényel ahhoz, hogy biztosra tudjuk mondani, a rajzfilm beemelhető a pedagógiába, de a jelenlegi tanulmány megalapozást kínálhat ezen terület kidolgozásához.