Emlékezet és irodalom az informális tanulási térben: Módszertani megközelítés Zágoni Balázs A csillag és a százados című regényéhez - Gilányi, Magdolna (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A tanulmány egy konkrét pedagógiai példán keresztül vizsgálja, miként közvetíthető a holokauszt emlékezete az oktatásban az irodalom és az informális tanulási terek összekapcsolásával. A kutatás Zágoni Balázs A csillag és a százados című ifjúsági regényének tanórai kereteken túli feldolgozását állítja fókuszba, rámutatva arra, hogyan egészítheti ki a narratív, tapasztalati megközelítés a formális tantervi szabályozást. A módszertan kvalitatív elemzésre épül: tantervi és tankönyvi áttekintésre, a regény pedagógiai szempontú értelmezésére, valamint egy felsőoktatási kurzus keretében, informális tanulási térhez (Holokauszt Emlékközpont) kapcsolódó feladatlapok reflektív feldolgozására. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermeki nézőpontú irodalmi narratíva és a vizuális forrásokra építő feladatok hatékonyan támogatják az érzelmi bevonódást, az empatikus megértést és az erkölcsi dilemmák tudatosítását. A kutatás korlátja, hogy empirikus adatfelvételre és reprezentatív mintára nem támaszkodik, megállapításai pedagógiai tapasztalatokon és kvalitatív megfigyeléseken alapulnak. Következtetésként megállapítható, hogy a bemutatott esettanulmány olyan adaptálható módszertani modellt kínál, amely a kortárs ifjúsági irodalom és az informális tanulási terek integrálásával elősegíti a holokauszt érzelmileg érzékeny, ugyanakkor pedagógiailag reflektált feldolgozását.