Az óvoda európai eszmetörténeti előzményei és magyarországi intézményesülése a 18–19. században - Golyán, Szilvia (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A 18–19. századi európai pedagógiai és társadalmi reformfolyamatok a gyermekkor sajátosságainak újraértelmezésével hozzájárultak az iskoláskort megelőző intézményes nevelés kialakulásához. A tanulmány kvalitatív neveléstörténeti és komparatív eszmetörténeti megközelítést alkalmazva vizsgálja a koragyermekkori intézményes nevelés európai előzményeit, valamint ezek hazai recepcióját. Az elemzés elsődleges és másodlagos történeti források kritikai feldolgozására épül. A vizsgálat azt mutatja, hogy az intézményes óvodai nevelés kialakulása nem egyetlen pedagógiai modell átvételének eredménye volt, hanem több, egymással párhuzamosan fejlődő európai kezdeményezés konvergenciájának következménye. A tanulmány amellett érvel, hogy az óvoda intézményesülése nem pusztán szervezeti innovációként értelmezhető, hanem a gyermekről alkotott pedagógiai diskurzus átalakulásának intézményi megnyilvánulásaként. Az elemzés bemutatja, hogy a gyermekkor társadalmi és pedagógiai értelmezésének változása miként jelent meg intézményi formában a 19. század első felének Magyarországán, különös tekintettel az első hazai kisdedóvó intézet létrejöttének eszmei és társadalmi kontextusára. A kutatás hozzájárul a magyar óvodatörténet eszme- és intézménytörténeti újraértelmezéséhez, valamint a koragyermekkori pedagógia történeti perspektívájának árnyaltabb megértéséhez.